A világ 240 millió a magyarok 3 millió hektó bort ittak meg tavaly
Megkezdődött Budapesten a 30. Szőlő- és Bor Világkongresszus, a Nemzetközi Szőlészet és Borászati Szervezet (OIV) hatnapos rendezvénye a Budapest Kongresszus központban hétfőn.
A szőlő- és borkultúra Magyarországon évezredes hagyományokra tekint vissza, amit az is jelez, hogy a himnusz egy sora is megemlékezik erről – hangozatta Kiss Péter, a munkaügyi tárca vezetője a kongresszus megnyitóján. Kiss Péter utalt rá, hogy a rendszerváltást követően az ágazatban végbement a teljes körű privatizáció és a technikai, technológiai megújulás is. Ennek eredményeként Magyarországon a minőségi borelőállítás került előtérbe.
A szervezők a világtalálkozóra mintegy 600 résztvevőt vártak. A kongresszuson több mint 300 előadás hangzik majd el a szőlő- és borkultúrával összefüggésben. A kongresszus mottója az integrálódó borvilág kifejezés. Ennek szellemében mintegy 40 országból érkeztek szakemberek Magyarországra az eszmecserére.
Peter Hayes az OIV elnöke a résztvevőket köszöntve elmondta, hogy a világszervezet elő kívánja mozdítani a szőlészet és borászat szakmai fejlődését, de hangsúlyt helyez a kereskedelmi lehetőségek feltárására is.
Az elnök szerint a fejlődés, a nyereségesség és a hatékony gazdálkodás összefüggnek egymással, ezek együttes végterméke a minőségi bor. Az elnök úgy fogalmazott, hogy a jelenlévők legfontosabb feladata alkalmazkodnia változásokhoz, például a környezetvédelmi követelményekhez és a klímaváltozás támasztotta kihívásokhoz.
Frederico Castellucci, az OIV főigazgatója elmondta: A múlt évben a bortermelés a világon 279-287 millió hektoliter között volt a becslések szerint. Ez a 0,5-3,2 százalékkal volt több mint az előző évi. A legtöbb bort, a világtermelésnek csaknem a 70 százalékát Európában állították elő, míg 17 százalékot Amerikában, 5 százalékot Ázsiában, 5,5 százalékot Óceániában, a fennmaradó hányadot Afrikában.
A borfogyasztás a világon a múlt évben valamivel meghaladta a 240 millió hektolitert. Ez 3 millió hektoliterrel, azaz 1,25 százalékkal volt több mint az előző évben. A legtöbb bort 68 százalékot Európában, 20 százalékot Amerikában, 7 százalékot pedig Ázsiában, több mint 2 százalékot Afrikában és ugyancsak több mint 2 százalékot Óceániában fogyasztottak.
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) adatai szerint a magyar borászat éves árbevétele mintegy 80-90 milliárd forint. Magyarországon az emberek évente összesen átlagosan mintegy 3 millió hektoliter bort fogyasztanak el. Magyarországról az elmúlt években mintegy 500-600 ezer hektoliter bort exportáltak a világ különböző tájaira.
forrásom a hvg.hu
bor, pince, borászat, szőlő, pálinka, párlat, hírek .. e-mail: tester@fw.hu
2007.06.12. 20:53
O.I.V egy kis matek kezdésnek - 2007.06.12
Címkék: budapest bor matematika borkongresszus oiv
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://borhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr2597551
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.