Cukormentessé tennék a bort
Édesen. Vissza szeretné szorítani a cukor felhasználását a bortermelésben az EU mezőgazdasági biztosa. Marian Fischer Boel cukor helyett erjesztetlen szőlőlé használatára kötelezné a borászokat az alkoholtartalom növelésénél, s ennek magasabb költségei reményei szerint hozzájárulnak majd a minden évben megtermelt nagy mennyiségű fölösleg csökkentéséhez. Ugyanakkor a cukor kitiltását ellenzik a módszert hagyományosan alkalmazó közép- és kelet-közép-európai országok, köztük Magyarország.
A hazai borszabályozási előírások maximum két térfogatszázalékos alkoholtartalom-növelést engednek meg, amelyhez a piaci szereplők cukrot használhatnak fel. Ez – minőségtől függően – maximum három kilogrammos cukorkiegészítést jelent hektoliterenként. Horváth Csaba leszögezte: tradicionális, ellenőrzött módszerről van szó, amelyet az EU-n kívül konkurens bortermelő országok (Chile, Ausztrália, USA) is alkalmazhatnak, ezért a cukrozás megtiltása jelentős versenyhátrányt okozna a magyar borászatoknak. Ilyen lépéssel Brüsszel olyan belső önkorlátozást juttatna érvényre, amely az északi tagállamok termelésének indokolatlan visszaszorítását jelentené – tette hozzá a főtitkár. VG
Eltérő gyakorlat északon és délen |
A napsütésben gazdag déli tagállamokban, mint Olasz-, Spanyolország és Portugália, már most is csak szőlőlé alkalmazható. Az északi bortermelők azzal érvelnek a kiterjesztés ellen, hogy a hűvösebb klíma miatt ők eleve hátrányos helyzetben vannak. Ez alól pedig még a világ legnagyobb bortermelőjének számító Franciaország sem kivétel; ott az északi, szőlővidékeken szintén elterjedt a cukor használata. |