Sommelier világbajnokság Görögországban
A XII. Sommelier Világbajnokságot 2007. május 18. és 20. között Görögországban rendezték meg. Ezt a versenyt három évenként bonyolítják, 1969. óta.
A világbajnokságon 44 ország legjobb sommelier-je mérte össze tudását, Magyarországot Fabók Mihály háromszoros magyar bajnok, Európa bajnoki elődöntős képviselte.
A versenyt a festői szépségű Rodosz szigetén rendezték, a versenyzők az elődöntőben a 80 kérdésből álló rendkívüli nehézségű tesztet válaszolták meg, két bort kellett írásban jellemezniük, egy görögös, több elemből álló ételhez kellett a megfelelő bort indoklással párba állítaniuk. A teszt kérdései között több magyar vonatkozású is volt, így magyar borvidékeket és magyar borászokat kellett párba állítani, a Leányka román megfelelőjét megtalálni. Feladat volt még egy vörösbor dekantálása is.
A döntőt a Rodos Palace szálloda koncertcsarnokának színpadán rendezték, több mint ötszáz néző előtt. Egyenként szólították a versenyzőket a díszoklevél és az erre az alkalomra készült különleges érem átvételére, míg a döntő négy résztvevője maradt csak a színpadon. A rendkívül magas színvonalra jellemző, hogy a versenyen induló három Európa bajnokból csak ketten jutottak a döntőbe, Gerard Basset angol és Andreas Larsson svéd sommelier, hozzájuk csatlakozott Paolo Basso svájci és Eric Zwiebel francia versenyző.
A döntő feladatait egy éttermi szituációban, 3 asztal vendégeinek szimultán kiszolgálásával, egy comis segítségével kellett megoldani, az étterem �vezetője� nem volt más, mint Enrico Bernardo, a legutóbbi világbajnok. Itt a sommelier szakmai felkészültségén kívül pszichológiából, problémamegoldásból, szervezési-, irányítási képességből és vendégkezelésből is jelesre kellett hogy vizsgázzon.
3 bor és 12 párlat (mint kiderült, 6 párlatot ismételtek, csak különböző poharakba tették őket, más sorrendben) vakkóstolással történő pontos meghatározása, egy itallap hibáinak kijavítása, egy görög specialitásokból álló gourmet menühöz italok ajánlása, egy vörösbor dekantálása szerepelt a műsorban.
Arra a kérdésre, hol tartanak a magyar sommelier-k a világhoz képest, örömmel mondhatjuk, hogy a lemaradást rohamléptekkel hozzák be, a sommelier legfontosabb feladatait modellező két feladatban, az ételhez bor ajánlásban és a dekantálásban Fabók Mihály a legjobb pontszám 98, iletve 83 %-át érte el, de a hipernehéz tesztet is 47 %-ra teljesítette. .A Magyar Sommelier Szövetség munkájának nagy elismerése, hogy elnöke, Kozma Kálmán a döntő zsűrijének tagjaként az ír és a japán elnök társaságában a legösszetettebb feladat, az szervíz, a kiszolgálás, vendégre nyitottság, munkaszervezés teljesítményét minősíthette.
Óriási üdvrivalgás fogadta a végeredmény bejelentését Andreas Larsson svéd versenyző lett a 2007. évi világbajnok. Andreas 34 éves, a Växjő-i PM & Vänner étterem sommelier-je, 2000. óta tudatosan készül a világbajnoki címre, a világ összes jelentős borvidékét meglátogatta, 2006-ban a szekszárdi borvidéket és a Gundel éttermet is felkereshette (egy ideig egy ismert magyar borszemélyiség lányának is udvarolt). Skandinávia legelegánsabb életmódmagazinjában, a Livets Goda-ban saját rovatában 10 magyar csúcsbort írt le részletesen, saját értékelési rendszerében a maximális 10 pontból a leggyengébb is 7,5 pontot kapott, míg Szepsy István aszúját 10 ponttal értékelte!
A díjátadásnál neve felkerült arra a különleges Mathusalem méretű (6 literes), ezüsttel borított Moët & Chandon pezsgőspalack vándordíjra, amely mind a tizenkét világbajnok nevét megörökíti.
Fotók a döntőről:
http://www.asi-concours2007.com/index.php?id=201
Forrásom a Kozma Kálmán a bormarketing.hu-ról.