Körte és pálinka a PénzVidékben |
| ||||
Pyrus Communis. Azaz körte. Egy a sok mérsékelt égövi gyümölcsből. Az alma után ebből van a legnagyobb választék. A fanyar vackortól a fenséges alexanderig és a császárkörtéig számtalan változata terem hazánkban.
A május eleji fagyok rendkívül súlyos károkat okoztak a gyümölcsösökben. Az észak-magyarországi területeken a termés szinte teljesen elpusztult.
"Ahol tavaly előtt jelentős fagykárok voltak, főleg Zalában, ott idén megmaradt a termés - számol be Lux Róbert, a FruitVeb alelnöke. Ahol azonban eddig nem volt kár, például Északkelet-Magyarországon ott erős fagyás volt; és a Bodrog területén, ahonnan az egyik legízletesebb körte származik, ott nem találtunk élő körtét."
A fagykárok, és a termőterület hiánya miatt már szinte biztos, hogy idén hazánkban kevés lesz a körte, vagyis behozatalra szorulunk. Igaz ez nem újdonság. A magyar fogyasztó is szereti a magyar körtét, de a termőterületek csökkenése miatt a kilencvenes évek óta folyamatosan nő a körte importja hazánkban. Pedig korábban a magyar körte a gyümölcskeredelem egyik fő exportcikke volt. Sajnos ma már ennek a gyümölcsnek inkább múltja van mint jelene. Már szinte csak mutatóban találhatunk olyan termelőt, aki kiviszi a körtét az országból.
"A termőterületek az évek során a töredékére estek vissza. Így az export is csökkent. Az export fő területe főként skandináv piacra koncentrálódik" - mondja Lux Róbert. Elsősorban a körtetermesztés technológiáját támogatja az EU...aki például vegyszeres eszközzel próbálja a kórokozókat irtani, az kap Uniós támogatást."
Akinek ezek után kedve támadt a körtetermesztéshez, az pályázhat az Európai Uniónál.
Lux Róbert szerint megéri körtét termeszteni, és némi összefogással ez a gyümölcs ismét méltó lehet régi hírnevéhez.
"Én azt gondolom, hogy nem könnyű a körtét termelni, de megéri, mert az almánál másfélszer nagyobb a felvásárlási ára, és terményhozamban az alma másfélszeresét, kétszeresét tudja vélekedik a termelő. A magyar körtének kitűnő íze van, némi összefogással lehet egy nagy ívű fejlődés a magyar körte előtt."
A körte a pálinkafőzéshez is jó alapanyag. A május eleji fagyok okozta károkat ez az iparág is megérzi majd.
Vértes Tibor az Agárdi Pálinkafőzde főzőmestere:
"Információim szerint jelentős kár érte országszerte a körte termőterületeit. A kialakult helyzet nagyon szomorú. Hogy milyen lesz a megmaradt körte, azt majd a nyári időjárás fogja eldönteni."
A pálinkát ugyanis a gyümölcs bizonyos érettségi foka után lehet és érdemes lefőzni. Hogy mikor éri el a termés a megfelelő érettséget, az többféleképpen is megállapítható a mester szerint: "Ezt objektív és szubjektív eszközökkel lehet eldönteni. Az objektívek azon mérőeszközök, például a refraktométer, amik segítségével meg lehet állapítani a termés savtartalmát, értettségének fokát. A szubjektív meg maga a vásárló, aki a terméket az íz alapján veszi meg."
A jó körtepálinkában érezzük a körte illatát és ízét. A pálinkafőzők egyik fő célkitűzése, hogy ezt az eredetiséget a modern technológia segítségével sikerüljön megőrizni.
Ahogyan a körtetermesztést, úgy a pálinkafőzést is támogatja az Unió. A meglevő főzdék esetében kevés támogatást nyújt az Unió, de aki most vág bele pálinkafőzésbe, annak mind a gyártás, mind a marketing vagy a turizmus oldaláról is segít az EU.
A magyar fogyasztó nagyon szereti a pálinkát. De vajon értékeli is az ízt?
Forrásom a hiradó.hu