| Az ideális bortárolási körülmények
Természetesen a pince a legideálisabb bortrezor, hiszen hűvös és sötét. A bor két legnagyobb ellensége ugyanis a gyakori hőingadozás és a fény. A dugón keresztül lélegezve a hőingadozás következtében a palack tartalmának térfogata állandóan változik, így előbb-utóbb oxidálódik, majd egy napon csendben megromlik. Ezért ajánlatos palackjainkat fektetve tárolni, így megóvjuk a dugót a kiszáradástól, melynek következtében egyre több levegő juthat az üvegbe.
A másik nagy csapás a borra nézve, ha állandó, erős fénynek van kitéve. Kimutatták, hogy a vörösbor a leglabilisabb a fényhatásokkal szemben. Nem kívánt vegyületek képződnek benne, amelyek roncsolják a bor egészét, különösen a színanyagokban tudnak kárt tenni. A bor kémiájával foglalkozó kutatások azt is kimutatták, hogy minél magasabb egy borban az alkohol-, a sav- és a szárazanyag-tartalom (természetes édesborok esetében a cukortartalom), annál kevésbé érzékeny a fényre. |
| | |
Hűvös, sötét és nagy - a tökéletes borospince |
Kisebb mértékben ugyan, de a mozgatás is árt ennek az élő anyagnak. Már csak ezért is érdemes otthon kisebb kollekciót tartani, hogy ne a frissen hazacipelt palackot kelljen még aznap este csapra vernünk. A boroknak legalább három-négy nap pihenésre van szükségük egy-egy komolyabb utaztatás után, azt persze mondanunk sem kell, hogy lehetőleg ne tegyük ki őket hosszas zötykölődésnek a meleg csomagtartóban.
Saját pince, bortrezor, kamra vagy borhűtő
Szerencsések vagy éppen előrelátók azok, akik még idejében észbe kaptak, és olyan házat vásároltak, amelyhez eleve borospince is tartozott, esetleg utólag volt elég helyük ásatni egyet. Az ideális pincehideg körülbelül 10-12 º C fok, a páratartalom 60-70 százalék, ha jó a hely szigetelése, akkor nyáron is legfeljebb egy-két fokot emelkedhet az állandó hőmérséklet, melyet még elvisel a bor.
Persze ha nincs saját pincénk, Villányban egyes borosgazdáknál akár bérelhetünk is magunknak bortrezort, ahol féltett kincseinket egyrészt a legnagyobb biztonságban tudhatjuk, másrészt igen könnyen gyarapíthatjuk. Hátránya, hogy nem ugorhatunk le akármikor, hogy a készletünkben gyönyörködhessünk, majd találomra kinyissunk egyet.
Az otthoni vinotékáról akkor sem kell lemondanunk, ha nincs pincénk. Elég, ha rendelkezünk egy gardróbszekrényi vagy spájznyi helyiséggel. A mai szigetelési eljárások sajnos nem teszik lehetővé, hogy ezek a csöppnyi terek megfelelő és állandó hőmérsékletet biztosítsanak boraink számára, viszont külön erre szakosodott légkondicionálót szereltethetünk "borszéfünkbe", amit aztán kedvünkre bepolcozhatunk, majd elfektethetjük a teljes, féltve őrzött választékot. |
| | |
A tárolás ideális módja: fektetve |
Ha nincs ló, a szamár is jó. Vagyis megteszi egy borhűtő. Ma már elég gazdag a választék: a bútorszerűen kialakított, igényes, esztétikus, fával borított, borsos árú szekrényektől a legegyszerűbb, üvegajtajú borhűtőig kedvünkre válogathatunk. A borhűtők többségében szabályozni lehet a hőmérsékletet, külön polcok szolgálnak a fehér-, az édes- és a vörösborok számára.
Persze az is könnyedén előfordulhat, hogy a normál fridzsider mellett már egy tisztességes borhűtőnek sem tudunk helyet szorítani. Ez esetben az egyik megoldás, hogy megkeressük a lakásunk leghűvösebb sarkát. Ott felállíthatunk egy hat-tizenkét férőhelyes palacktartót, ahol szintén fektetve, lehetőleg fényforrástól távol őrizhetjük borainkat. Ebben az esetben nem érdemes ennél több palackot otthon tartani, értékes borokat pedig ne is próbáljunk itt elhelyezni.
Kalocsai Zoltán, a Bortársaság sommelier-je azt tanácsolja, 16-18 foknál ne legyen több boraink tárolóhelyén, mert a mai értelemben vett szobahőmérsékleten a bor fél év alatt megöregszik, ennek jele pedig illatában is hamarosan jelentkezik.
A kezdő borkóstoló eszköztára
Ha már megvan a palackok tárolási helye, akkor érdemes beszereznünk magukat a borokat is. Aki szeretne előbb tájékozódni a borok világáról, az számos ismeretterjesztő könyv közül válogathat. A világ egyik legelismertebb borguruja Hugh Johnson, aki nem csak A bor történetéről írt hatalmas könyvet, de boratlaszában a világ összes borvidékét feltérképezni. A Johnson-féle Borzsebkönyvból megtudhatjuk, az adott évben mely borokat találja említésre méltónak a szakíró.
Aki egy kicsit könnyedebb, egyszerűbb nyelvezetű olvasmányra vágyik, az keresse Matt Skinner Borra bort című könyvét, a fiatalember Jamie Olivernek is számos dolgot megtanított a borról. Jancis Robinson a világ egyik leghíresebb boros szakírója, Boriskolája rengeteg információval látja el a borkedvelőket. Hasznos olvasmány lehet Joanna Simon A borokról című könyve, illetve Christian Callec Borenciklopédiája.
Természetesen számos magyar boros kötettel is gazdagíthatjuk könyvtárunkat, Kovács Antal Pár kérdés a borról kötetéből még az is kiderül, milyen ételhez milyen nedűt érdemes kínálnunk. Haladóknak ajánljuk a Rohály Gábor-Mészáros Gabriella jegyezte Borkalauzt, mely évente jelenik meg, szerzői pedig részletes leírást adnak a piacon lévő magyar borokról.
Aki ennél egyszerűbb módon óhajtja letudni boros "kiképzését", mindenképpen szaküzletbe menjen bort vásárolni, ahol az esetek többségében az eladók tényleg szívesen segítenek a választásban, ők általában tisztában vannak az aktuális évjárat legjobb "dobásaival" is. |
| | |
Az egyik legfontosabb eszköz: a jó dugóhúzó |
Amikor már megvan a könyv, érdemes beszerezni a "gyakorlati" eszközöket is. Kovács Antal, a Zwack Izabella Borválogatás sommelier-je azt tanácsolja, a palacktartó mellé mindenképpen vegyünk egy igazán jó dugóhúzót, a Pulltap darabjaiban valószínűleg hosszú évekig nem fogunk csalódni.
Antal szerint fontos, hogy legyen otthon a borok levegőztetésére szolgáló dekantáló (speciális üvegedény, melybe fogyasztás előtt kitöltik a bort) is, kisebb űrtartalmú az idősebb, nagyobb a fiatalabb borok számára. Magától értetődik, hogy kiváló borunkat nem ihatjuk vizespohárból, ezért ha nem is vásárolunk minden borfajtának külön poharat (kínálat van, tehát megtehetnénk), mindenképpen legyen otthon egy fehér- illetve egy vörösboros készlet. Érdemes egyszer akár nagyobb összeget is beruházni a poharakra, a Schott Zwiesel termékei például itthon is kaphatók, ők borszakértőkkel konzultálva alakítják ki a poharak formáját.
Kalocsai Zoltán szerint mindenképpen ólomkristályból készült, díszítés nélküli poharat keressünk, ő minimum négyfélét javasol, fehérborhoz kell egy rieslinghez és egy chardonnay-hoz való pohár, vöröshöz pedig egy burgundi és egy bordói kehely az alap. Ajánlott még egy cseppfogó beszerzése is, amivel még elegánsabbá és egyszerűbbé tehetjük a borkóstolást.
Otthoni vinotéka kezdőnek és haladóknak
Alapszabály, hogy egyetlen palackot sose vegyünk. Legalább kettőt tartsunk ugyanabból a borból. Ha vendégek jönnek, és sikere van az adott bornak, csalódást okozunk, ha egy palacknál leállunk, és rögtön új bort nyitunk. Apropó, bornyitás: a testesebb fehérborokat és a vörösborokat fogyasztás előtt mindenképpen levegőztessük körülbelül fél óráig!
Otthoni készletünkből nem hiányozhat néhány reduktív, jó savú fehérbor, pár palack gyümölcsös rosé, könnyebb vörösök, mint például a kadarka, zweigelt vagy kékfrankos. Egy-két nevesebb termelő cabernet-je, merlot-ja is kihagyhatatlan. Lássuk, mit szerezzünk be, amikor kialakítjuk saját borválogatásunkat. A Deluxe Magazin a szakértők javaslatai alapján a következő palackokat ajánlja:
Reduktív fehérborok Nyakas Pince Budai Irsai Olivér 2006 Gellavilla Olaszrizling 2005 Konyári Chardonnay 2006 Mőcsényi Chardonnay 2006
Gyümölcsös rosék Konyári Rosé 2006 Dúzsi Tamás Kékfrankos Rosé 2006 Weninger & Gere Rosé 2006 Villányi Rosé 2006 (Gere Attila)
Könnyű vörösborok Dúzsi Tamás Sió Menti Marci 2006 Sebestyén "Indigó" Zweigelt 2005 Bock Portugieser 2006 Egri Portugieser 2005 (Gróf Buttler Borászat)
Nehezebb vörösborok Günzer Cuvée 2004 Dúzsi Szegzárdi Ó Vörös 2003 Takler Bikavér Selection 2004 Soproni Mágus Cuvée 2005 (Ráspi Pince)
Forrás: Deluxe Magazin |