| Spriccer helyett fröccs
A fröccs a mai formájában igazi hungarikum, olyan nagy magyarok bábáskodtak ugyanis a megszületésénél, mint Jedlik Ányos és Vörösmarty Mihály. A legenda szerint Jedlik úr az inga, a dinamó és a csöves villámfeszítő feltalálása közben mindig felhörpintett egy-egy pohár jófajta bort, hogy serkentse gondolkodását. Gyomra azonban tiltakozott a szőlő erjesztett leve ellen, ezért vízzel hígította a nedűt.
Egyszer aztán Fáy András, a reformkor egyik jelentős alakja fóti pincéjébe invitálta Vörösmarty Mihályt néhány barátjával egyetemben. A barátok közt ott volt Jedlik is, és amikor kitöltötték neki az első pohár bort, előkapta háta mögül a szódásszifont, és a jelenlévők legnagyobb csodálatára belespriccelt egy nagyot a pohárba.
Vörösmarty kérdésére, hogy tulajdonképpen mit művel, a feltaláló rávágta: spriccert készít! A Szózat atyjának azonban nem tetszett az idegenül hangzó szó, ezért a habzó nedűt azonmód elkeresztelte fröccsnek. Azóta mindenki így hívja a szódavízzel dúsított bort.
Alapok: bor és víz
Egy igazi fröccskészítő a szódavízen kívül semmiféle más buborékos vizet nem enged a bor közelébe. Ha azonban semmiképpen sem jutunk szifonhoz, akkor kénytelenek vagyunk ásványvízzel felönteni a bort. Próbára tettünk néhány ásványvizet, és kijelenthetjük: a Borsec és a Kékkúti például képes felvenni a versenyt a legjobb szódával is. |
| | |
A jó fröccs egyik titka, hogy beszerezzünk egy régimódi szifont |
A fröccs lényege ugyanis a buborék, amely élettel tölti meg a legsoványabb bort is. Évszázadok óta tartja magát az a teória, hogy fröccsöt csak a rossz minőségű lőréből érdemes készíteni, a minőségi bort nem "illik" felvizezni. Ez azonban hatalmas tévedés, hiszen az igazán jó fröccs titka, hogy a bor kikupált savakkal és harsogó zamatokkal rendelkezzen. A bor és a víz aránya persze szubjektív dolog, de vannak olyan állandó keverékek, amelyeket mindenki ismer. Aki eddig nem tudta, mi a különbség a háziúr és a házmester között, az most megtanulhatja.
Fröccskódex
Klasszikus fröccs: 2 dl bor 1 dl szódával Kisfröccs: 1 dl bor 1 dl szódával Hosszúlépés: 1 dl bor 2 dl szódával Házmester: 3 dl bor 2 dl szódával Viceházmester: 2 dl bor 3 dl szódával Háziúr: 4 dl bor 1 dl szódával Lakó-fröccs: 1 dl bor 4 dl szódával Krúdy-fröccs: 9 dl bor, 1 dl szóda, ami "megvicceli" a bort
Miből lesz a jó fröccs?
A fröccskészítésnél meghatározó elem a bor fajtája és ebből következően a színe. A fröccs tehát lehet fehér, rózsaszín (rosé), avagy piros (vörös). És ha már ilyen árnyalatokba bocsátkozunk, tudnunk kell, hogy a színek mögött más és más ízek rejlenek, sőt a különféle fröccsök más és más ételekből tudják kihozni a maximumot. Azon túl ugyanis, hogy a fröccs a legkönnyebb és legjobb nyári szomjoltó, bizonyos ételekkel kombinálva még tovább fokozhatja a kulináris élvezeteket. |
| | |
Egy tökéletes nyári délután kellékei |
Fehér fröccs
Fehér fröccs csak fehérborból készül, alapszabály, hogy reduktív borból csináljuk. A reduktív borok ugyanis a levegő kizárásával, rozsdamentes acéltartályokban készülnek, így megőrzik a szőlőből származó, az erjedés során keletkezett illat- és zamatanyagokat. Fahordós érlelésű (különösen a barrikolt) fehérborok nem valók fröccsnek.
Etyeki Kúria "Cuvée 1" 2006
Három szőlőfajta (királyleányka, sauvignon blanc és chardonnay) levéből kevert szomjoltó. A csavarzártól nagyon trendi, afféle bulibor. A klasszikus, kettő az egyhez arányban ajánljuk. Mindenhez jó, ami a Balaton partján megterem: lángos, panírozott hal, saláták. Zsírégetéshez sem utolsó.
Gellavilla Olaszrizling 2005
A csavarzár alatt a legnagyobb mennyiségben termesztett fehérszőlő leve, az olaszrizling lapul. Balatonszőlős a szűkebb hazája. Friss, üde, gyümölcsös, egyszerű, viceházmester módra kiváló. A legnagyobb élmény vele: kacsazsíros fehér kenyér snidlinggel és lilahagymával, de libatepertővel is tud ínycsiklandó meglepetéseket szerezni.
Nyakas Irsai Olivér 2006
Ez lehet az egyik kedvenc fröccsalapunk. Muskotályos-birsalmás illat, hízelgő zamatok. A "háziúr" szerepkör passzol hozzá a leginkább, jóban van az aszpikos csirkével és az olívaolajjal meglocsolt salátákkal. Remekül feldobja a mákos kalácsot is - és ez nem vicc.
Légli Blanc 2006
Olaszrizlingre épített vegyes felvágott. Zöld színe a csalánt idézi, amely illatában és ízében azonnal jelentkezik is. A szóda, esetleg a fent említett ásványvizek valamelyike a zöld, üde, füves jelleget még jobban kidomborítja. Egy meleg nyári délután tulajdonképpen bármihez passzol, de leginkább grillezett zöldségek mellett (padlizsán, cukkini, hagyma, sárgarépa, burgonya) szólhat nagyot. Ideális keverési aránya a "házmester". |
| | |
Légli Ottó blanc-jából kiváló házmester lesz |
Rosé fröccs
A rosé tulajdonképpen a fröccs "kisöccse", hiszen eleve szén-dioxidot adagolnak hozzá. A könnyedebb, gyümölcsös, teljesen száraz rosék alkalmasak leginkább arra, hogy buborékkal dúsítsuk őket.
Dúzsi Rosé 2006
Illatban, ízben piros gyümölcsök: friss eper, málna, ribizli. Önmagában is üdítő, de szerintünk egy a kettő arányban itatja magát a legjobban. Grillezett pulyka és lazac mellett hihetetlenül jó. Vigyázat, itatja magát!
Konyári Rosé 2006
Élénk, csábító, málnapiros szín, száraz, de gyümölcsös íz. Jól felépített savszerkezet. Klasszikus vagy kisfröccs formában működött a legjobban. Olasz tészták nagy barátja. Valamiért a ricottával és spenóttal töltött ravioli mellett szólt a legnagyobbat.
Piros fröccs
A piros fröccs ritka, hiszen kevés olyan könnyű vörösbor akad, amely alkalmas a feladatra. Kettőt találtunk, amit bátran ajánlunk.
Sebestyén Csaba "ICZE" Cuvée 2004
Az icze valamikor űrmérték (bormérték) volt. Valamicskével többet nyomott, mint a mai 0, 75-ös palack. Kékfrankos, merlot, meg még egy-két fajta alkotja. A könnyű vörösborok egyik lehetséges etalonja. "Házmesterként" tűnt a legelevenebbnek., különösen finom fűszeres grillkolbászok mellé kortyolva.
Sebestyén Csaba "Indigó" Zweigelt 2005
Nevét a színéről kapta, de azért nem mindig olyan lila. Szódával felöntve meg pláne nem. Van teste, kikupált tanninja, jó sava. Egyben van, rendben van. Kisfröccsként illedelmesen viselkedik egy könnyedebb pörkölt , vagy bogrács gulyás mellett.
Forrás: Internet :-) Deluxe Magazin |