Új borok és ropogós libák Villányban
Írta: Kozma Ferenc (DN)
Péntek este Villányban kezdődtek meg az őszi borünnep, a Márton-nap idei eseményei. A hétvégén több baranyai településen is libatorral és az újbor kóstolásával várják a vendégeket.
A Márton napi libasülthöz már kóstolható az újbor is - ami idén különösen jól sikerült (fotó: Laufer L.)
Minden gazda dicséri a maga borát, de vajon milyen évjárat lesz az idei? Bock József, a villányi hegyközség elnöke nemcsak a sajátjával elégedett, szerinte jó évet zárt a hegyközség egésze. Korán érett minden, korai volt a szüret és hamarabb forrt le a portugiezer, a vidék zászlósbora, így a Márton napi bormustrát akár Dömötör napján (október 26.) megtarthatták volna.
A szakember szerint behízelgő, kedves, bársonyos, szép színekben pompázó nedűt adott a korai kékszőlő, és jól mutatják magukat a későbbi, most éppen formálódó testes vörösborok is. Az áldást tehát megérdemli Szent Márton.
Hasonlóan vélekedett Czigler Adrienn, a Szársomlyó Kft. borászati ágazatvezetője, jelezve, hogy Márton napra már palackozták is a friss oportót. Ám nemcsak a vörösboraik íze, zamata, színe megnyerő, a korai fehérek, a chardonnay, a szürkebarát is besorolt a helyileg védett minőségbe. Külön öröm, hogy Villányban mennyiségi gondok sem igen adódtak, mint az ország más vidékein.
Az inkább fehérborairól ismert, ám vörösben is jó pécsi borvidéken hasonló a hangulat. Bakó Attila hegybíró szerint a fürtökből bőven jött az alkohol, s bár a fehérszőlőből kissé elvitte a savakat a mediterrán napsütés, de ahol kell, a borkészítésnél ezt pótolni lehet, hiánya nem megy a gyümölcsös ízek, a zamat rovására. A hegybíró elmondta, ilyen ép és egészséges szőlőt – hála az időjárásnak – ritkán szüretelnek hazánkban a gazdák. Ez is a minőség felé vitt. Tény persze az is, hogy jobban oda kellett figyelni a szüret időpontjának megválasztására, és aki nem tévedett nagyot, most jókedvű lehet.
A jó bornak pedig nem kell cégér. Illetve, lehet hogy mégis jól jön a miniszteri döntés: a 2007-es tételek után már nem jövedéki adót, hanem úgynevezett marketing-hozzájárulást fizetnek a termelők. A literenkénti nyolc forintos járulékot a minőségellenőrzésre és a borok piacra juttatására, hírnevünk alapozására fordíthatja majd Magyar Bormarketing Kht.
Bor, libasült, tánc, és vígasság
A Márton-napi vígasságok legfőbb baranyai helyszíne idén a villányi borvidék, ahol szombat-vasárnap libapecsenyére, párolt káposztára és újborkóstolásra várják a látogatókat.
Palkonyától Villánykövesden át Siklósig szinte minden pince nyitva áll, a pincészetek konyháin sütnek-főznek. A borvidék szállásait két-három hónapja mind lefoglalták már.
Harkányban szombaton egésznapos vígasságok előtt nyit kaput a Kossuth Lajos utca összes étterme. A libalakoma és az újbor mellé a helyi idegenforgalmi szervezők a sütőtököt és a gesztenyét is felrakták az étlapra. Rendezvényüket a szaporcai hagyományőzők, néptáncosok színesítik, akik amíg bírják, egyik étteremből a másikba térve szórakoztatják a közönséget.
Nagynyárádon vasárnap Márton-napi búcsúfát állítanak fel, amelyet szombaton a Hartvég család portáján díszítenek. Szombaton este bál lesz, holnap pedig kulturális programok várják a betérőket 15 órától a sportcsarnokban. Fellép a babarci tánccsoport, a helyi Die Naarader tánccsoport, a palotabozsoki Edelweiss kórus, és többek között a Kéknefelejcs Gyermektánccsoport.
forrásom a bama.hu