Tripla világsiker a magyar pezsgőknek!
A CSWWC azért egyedülálló a nemzetközi borversenyek között, mert kizárólag pezsgőket értékelnek és a zsűri kifejezetten erre szakosodott, világhírű szaktekintélyekből áll. A rangos megmérettetést életre hívó Tom Stevenson szakíró, Essi Avellan Master of Win és Dr. Tony Jordan mellett Márkus György is a szakértői panel tagja volt.
Somló remeke
Forrás: BOOGEE Photography/BoogeeA mezőnyt országonként, régiónként és stílusonként értékelték, díjat kizárólag a bírák egyhangú döntése esetén ítéltek oda. A vb-re idén minden eddiginél több pezsgőt neveztek Champagne-ból és a világ legtávolabbi pontjairól, nőtt a résztvevő országok száma is, ezek közül összesen 16 ország pezsgői nyertek arany- vagy ezüstérmet, köztük Magyarország.
A kóstolás vakon történik
A vakkóstolás és pontozás két teljes héten át zajlott Kentben, Magyarország rögtön az első versenynapon került sorra Ausztria, Moldova, Szlovénia, Horvátország és Ukrajna mellett. Az arany- és ezüstérmek teljes listáját július 6-án hozták nyilvánosságra a CSWWC weboldalán.
Két arany a somlói tradicionális pezsgőnek
A somlói Kreinbacher Birtok második alkalommal vett részt a megmérettetésen, hazai tradicionális pezsgőt most először díjaztak aranyéremmel a CSWWC-n. A Prestige Brut mellett a Brut Classic 2011 Magnum is aranyat nyert. „A verseny újabb lehetőség volt számunkra, hogy nemzetközi mezőnyben, nemzetközi szakértőktől kapjunk visszajelzést, mire lehet képes Somló és a furmint tradicionális pezsgőként" – fogadta a hírt Prisztavok Zoltán, a Birtok kereskedelmi és marketing vezetője.
Somlón minden pezsgőt Méthode Traditionnelle módszerrel, palackban erjesztve és érlelve készítenek, legalább 18-22 hónap seprőn tartással. A Prestige Brut 100 % furmint pezsgő, a Brut Classic évjáratos magnum különlegessége pedig az, hogy több mint 3 évig érlelődött és a pezsgő a nagyobb palackban frissebb, gazdagabb arcát mutatja.Reméljük, hogy a vb eredménnyel erre az izgalmas borvidékre és a hazai szőlőfajtára is sikerül felhívni a figyelmetaz értők és a pezsgőrajongók körében, ahogyan mi is fontos iránytűnek tekintjük a zsűri véleményét és igyekszünk minél több díjazott pezsgőt megismerni" – tette hozzá Prisztavok Zoltán.
Ezüst jött Budafokra
A tartályos erjesztésű Törley Fortunát ezüstéremmel díjazták. A komplex édes pezsgő Irsai Olivér, Muscat Lunel, Muscat Ottonel, Cserszegi fűszeres, Rizlingszilváni szőlők mustjából egyszeri erjesztéssel készül.
Törley Fortuna
Forrás: OrigoMagyar szakértő a nemzetközi zsűriben
Márkus György, Champagne és Burgundia szakértője évek óta együtt dolgozik a verseny alapítójával, Tom Stevensonnal, így nem érte váratlanul a felkérés. A korábbi években tartalék-zsűritagként több száz bort kóstolt közösen a zsűrivel és megismerhette az értékelési rendszert. Idén már nemcsak véleményével, de pontszámaival is hozzájárult a végeredményhez.
2016-os versenyen ugyanis igazolást nyert a szervező, Tom Stevenson óvatossága, miszerint szükség van egy állandó tartalék bíróra. Előbb Dr. Jordan, majd később maga Tom Stevenson is megfázott, ígya második héten végig Márkus György bírálta a poharakba került mintákat.Céljuk az volt, hogy az eredményen keresztül mind a kereskedelem, mind a fogyasztók pontos értékelést kapjanak a mezőnyről.
A birtok Somlón
Forrás: BOOGEE Photography/BoogeeA verseny során másik hazai közreműködőnek is jutott szerep: Szentkirályi Orsi sommelier a minőségbiztosítást segítette a palackvariációk ellenőrzésével.
forrásom a http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20160706-tripla-vilagsiker-a-magyar-pezsgoknek.html