Egy millió hektóval kevesebb bor készül az idén.
A gyalázatosan rossz időjárás, a kis termés mennyiség ellenére úgy tűnik, hogy van mit bemutatniuk az alföldi és a dunántúli borászatoknak. A tegnap megrendezett IV. Márton – napi újbor ünnepre ugyanis húsz cég hozta el a friss borait, hogy bemutassák azokat a szakma képviselőinek.
A soltvadkerti sportcsarnokban megtartott borrégiós ünnepen – ahol több mint száz szakember képviseltette magát – évről évre egyre többen mutatkoznak be, állapították meg a rendezők. Az italok még nincsenek kész, mondta dr. Kerényi Zoltán, a kecskeméti borászati kutató intézet főmunkatársa, hozzátéve, hogy a jó borász lelkiismeretes munkája sokat javíthat a készülő termékek minőségén.
Több hazai borlovagrend is megtisztelte a IV Márton-napi borünnepet. A felvételen Font Gábor, a vadkerti Krämer Fülöp borrend nagymestere köszönti a vendégeket.
A minőség mellett a mennyiség is kérdés. Szőke Sándor a Duna-Borrégió Szőlészeti és Borászati Egyesületének a titkára azt mondja, hogy a hazai ágazat nem tudja mennyiségileg ellátni a magyar igényeket. Várhatóan 1,8 millió hektónyi hazai bor készül az idén, így nem kizárt, hogy akár 1 millió hektónyit kell importálni.
A nyári forróságot és a téli hideget a hungarikumoknak számító szőlők jól vészelték át. A kadarka, a kékfrankos kiemelkedő minőségű bort adhat, a rozék is szépek lesznek, hangsúlyozta Frittmann János a soltvadkerti hegyközség elnöke, aki megjegyezte: a fagy és szárazság miatt fél termés mennyiséget szüreteltek az idén. A szakembereknek sokat kellett az ültetvényekre járni azért, hogy a megmenekült szőlő jó minőséget adjon. Font Gábor, vadkerti borász is egyetért azzal, hogy az idén a helyi klímát jól tűrő szőlőfajtákkal többet kellett törődni. Az irsai, az ezerjó és a kékfrankos esetében nagyon jó a minőség. Érdekes, hogy a régi öregek által is jól ismert szárazságtűrő kövidinka jó termést hozott megtartva az illat- és a zamatanyagát.
forrásom a http://www.baon.hu/bacs-kiskun/gazdasag/a-rossz-idojaras-ellenere-jo-bor-keszul-470124