Borkirálynők töltögettek
Csókakő, Mór - Hibátlan borok, jó hangulat. Ez a mérlege a borvidéken immáron tizenharmadszor megtartott bormustráknak. Az utolsó előttit Csókakőn, az utolsót pedig hétfőn, Móron rendezték.
Mindig január első felében kezdődik a borok seregszemléje a móri borvidéken és attól a naptól kezdve a borértőknek, a borkészítőknek, a bor iránt komolyan érdeklődőknek nincs szabad hétfő estéjük egészen márciusig, a móri záró-rendezvényig. Borosgazdák és pincészetek viszik el boraikat a bírák elé, hogy azok szakmai tudásukkal, tapasztalatukkal segítsenek a gazdáknak a felmerülő hibák elhárításában, a kiváltó okok feltárásában. Február 13-án - mint arról Palocsai Jenő lapunknak beszámolt - Csókakőn tartottak bormustrát. A hideg és a közutakon uralkodó télies helyzet sem jelentett akadályt, így közel hatvan kritikus foglalt helyet az újjáépített kultúrház farsangra díszített nagytermében. A résztvevők nem kevesebb, mint 27 jó borról mondhatták el véleményüket. Pfiffer Katalin országos, Bognár Mónika volt móri, valamint Brichter Nóra volt csókakői borkirálynő töltögette a poharakat. Jelen volt a most "uralkodó" móri borkirálynő, Kornseé Dóra is. A szakmai program második fele az elmaradhatatlan vacsora volt, melyet a helyi néptánccsoport, a Barkócaberkenye népviseletbe bújtatott hölgytagjai szolgáltak fel, miután ízelítőt adtak zsinóros mellényben feszítő párjukkal tánctudásukból.
A Csókakői Szent Donát Borrend, mint házigazda, óvta a vendégek gyomrát a zsíros hentestokánytól, így házi törkölypálinkával indították el a vacsorát. Az összetartó közösség kellemes borok mellett, Szatzger Cecília hastáncművész mozdulatait csodálva pihente ki az est fáradalmait - fogalmazott Palocsai Jenő.
A móri borvidéken az idén - öt településen - összesen hét alkalommal rendeztek bormustrát. A tavalyi jó termésnek köszönhetően nagy érdeklődés jellemezte a kóstolással egybekötött konzultációkat: 85 gazda összesen 170 bort mutatott be - tudtuk meg Frey Szabolcstól, a Mór és Pusztavám Közös Hegyközség hegybírójától. A gazdáknak a tavalyi termés esetében a beérési mustfok és a savak közötti kényes egyensúlyra kellett különösen ügyelniük. Újdonság, hogy többen roséval is próbálkoznak. A bormustrák egyébként évről-évre jobb tapasztalatokkal szolgálnak, hibát csak minden tizedik borban találtak.