Matolcsy György vezette minisztérium akként módosítaná a jövedéki törvényt, hogy bevezetné a magánfőzés intézményét. Ennek keretei között csak 18 évesnél idősebb gyümölcstermelő főzhetne pálinkát, de ő is csak a saját maga termelte alapanyagból. A formálódó szabályozás továbbra is tiltaná, a házilag kuktából, centrifugából, vagy boilerből barkácsolt pálinkafőző készségek használatát. Ehelyett csak az Európai Unióban engedélyezett, legfeljebb 100 literes berendezések használatát engedélyeznék, méghozzá csak úgy, ha azokat a előzetesen a vámhatóság is nyilvántartásba vette.

A vámosok a főzés során is rajtatartanák a szemüket a magánfőzdéken. A munka megkezdése előtt három nappal ugyanis be kell jelenteni a hatóságnak, ha a cefrét le akarja valaki főzni. Tudatni kell, hogy milyen gyümölcsből és mennyi cefréből készül a pálinka. Jó hír viszont, hogy a jelenlegi hektoliterfokonként 1380 forintos adót nem kellene fizetni. A magánfőzők 50 liter 50 fokos pálinkát adómentesen készíthetnek, de ezt nem hozhatják kereskedelmi forgalomba. E mennyiség fölött vagy eleve eladásra szánt pálinka előállítása esetén már hektoliterfokonként 2761 forint jövedéki adót kéne fizetni, azaz annyit mint a kereskedelmi főzdéknek jelenleg. Ha valaki eladásra akar pálinkát főzni, akkor a munka megkezdése előtt be kell fizetnie a jövedéki adót és be kell szereznie a szükséges mennyiségű is.


A magánfőzdék nyakra-főre nem főzhetik még adó megfizetése után sem a pálinkát, mert a törvénymódosítási tervek szerint meghatároznának számukra egy 200 literes maximális kvótát. Szigorú megkötés, hogy egy családon belül hiába jelentkeznek többen is magánfőzőnek, a kedvezményeket nem lehet összevonni. Persze a termelő dönthet úgy is, hogy nem vesződik a főzéssel, hanem bérfőzdébe viszi a cefrét. Ebben az esetben azonban abban az évben magánfőzőként már nem készíthet pálinkát. Ha egy családban több főzőmester is akad, akkor a családnak dűlőre kell jutnia abban, hogy abban az évben mindenki bérben főzet vagy maga állít elő pálinkát.

forrásom a http://www.boon.hu/hirek/magyarorszag/cikk/vegre-kiderult-igy-fozhetsz-palinkat/cn/news-20100625-06265986