Bor, rózsaszirom és libamáj
Nemrég a sajtász segített abban, milyen borhoz milyen sajt való, illetve a meglévő sajt(ok)hoz milyen bort válasszunk? Igéretünkhöz híven ezúttal ételekkel lepjük meg a borokat kedvelőket.
A székesfehérvári borklub szezonzáró estjének Varga Máté móri borász volt a vendége. Az átlala kínált termékekhez Fórián László somelier, Lakatos Viktor móri üzletvezető, Nagy Krisztián veszprémi konyhafőnök ajánlott ételeket. Fórián László munka közben, jó ételhez jó bort kínál Ha valaki nem tudja az ajánlatunkban szereplő menüket elkészíteni, az meríthet ötleteket, és a különböző alapanygokat felhasználva új ízeket is varázsolhat magának. Tehát: a zamatos irsai olivérhez curris csirkemell csíkok szezámmagos karikákkal, párolt rizzsel dukál. Mert. Ha irsai, akkor a keleti fűszerek, mint például esetünkben a curry hozzák ki az ízeket. A bor muskotályossága kiválóan társítható az ananász világához. A suvignon blanc-hoz hal illik, vélték a szakemberek. Konkrétan fogasfilé roston sütve, spárgával, citromos vajjal. Klasszikus párosítás, melyet mindenki elkészíthet otthon. A sauvignon blanc sokoldalú bor, halakhoz, tenger gyümölcseihez, zöldségekhez, kecskesajthoz kínálható. forrásom a http://fmh.hu/cimlapon/20100625_mori_neduk
Ha Mór, és móri borász, akkor ezerjó. Varga Máté három fajta ezerjóval is előrukkolt. Ráadásul ehhez a borfajtához mindjárt tipikus, a környékre jellemző tájételeket javasolnak. Az ezerjó barriquehoz jó a kemencében sült csülök burgonyagombóvval, savanyú káposztával. Ugyanis az ezerjó savasságát kiválóan ellensúlyozza a csülök nehézsége. A barrique érlelés füstös ízt ad a bornak, ezért jó a kemence. Ha nincs otthon kemence, jó sütve is, sőt, a "sima" ezerjóhoz - melyet szintén megkóstolhattunk - az elkészítés ilyen módját ajánlják a szakemberek. És ha ezerjó, ésminden különösebb igény nélküli eledelt keresnek, ebben az esetben klasszikus cigánypecsenyét tessenek készíteni. Mert: a zsírosabb ételekhez magasabb savtartalmú bor a helyes kisérő, illetve fordítva is igaz, azaz ha a savas borhoz keresünk megfelelő betévőt. A harmadik ezerjóról, az édesről csak a végén, tartsuk be a klasszikus sorrendet a borkínálatot illetően.
Következzék a félédes tramini. Szeretnének mézes zserbót rózsaszirom-lekváros epersalátával? Szeressenek, mert ehhez ezt "házasítottuk". Ugyanis a traminiról a rózsa jutott a somelier eszébe, és ehhez könnyű, nem túl édes desszert illik, amelyben a vezető ízt a lekvár adja. És végül a kései szüretelésű ezerjó. Na, mit gondolnak, mi illik ehhez? Libamáj fahéjas almával, mert az édes borokhoz nemcsak édességek valók. Kiváló példa ehhez a libamáj, mint meleg előétel. Ha valaki drágának találja a libamájat, azoknak ajánljuk a kacsamájat. Az sem rossz.
Nagy kaland volt újra átélni a borok ízének emlékét, ráadásul ennyi finomsággal párosítva. Mit tehetünk ehhze hozzá?
Jó étvégyat!