A 2009-es évjárat mustrája a Balatoni Borrégió legnagyobb tavaszi rendezvényén Mintegy negyven 2009-es évjáratú bort kóstolnak végig a szakemberek március 18-án a nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő tapolcai Sándor-napi Bormustrán. A fajták illeszkednek a régió hagyományaihoz. A fehérborok között legnagyobb számban az Olaszrizling szerepel. A többségük száraz, de lesz édes változat, sőt jégbor is. Az idén különösen nagy számban szerepelnek a fehérborok listáján az olyan, ma már közismert fajták, amelyeket ebben a térségben nemesítettek, hoztak létre - a Rózsakő, a Vulcanus, a Zenit, a Cserszegi fűszeres, Pátria, Zefir, és a Corvinus. A rozé borokat a déli és az északi partról is egy-egy bor képviseli, mindegyik Cabernet Sauvignon szőlőből készült. A vörösborok között a közismert Kékfrankos és Cabernet Sauvignon mellett szerepel egy ősi fajta, a Bakator is. A rendezvénnyel kapcsolatban további információ kérhető Mezőssy Zoltán borász-gasztronómus, a bormustra házigazdája - Hotel Gabriella, Badacsonyi Borbarát Asztaltársaság - telefon: 30/9468452 Dr. Májer János igazgató - Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet - telefon: 30/501-07-94 Kulka Gábor borászati főfelügyelő - Badacsonyi Borbarát Asztaltársaság - telefon: 30/932-9244 Győrffy Árpád újságíró - Badacsonyi Borbarát Asztaltársaság - telefon: 70/314-6595 (x)
A Badacsonyi Borbarát Asztaltársaság kezdeményezésére 2003 óta évente megtartásra kerülő találkozón a Balatoni Borrégió mind a hat borvidéke - ideértve a Somlót is - bemutatkozik a legnevesebb termelők italaival. A szervezők egyes években valamilyen fajta vagy más jellegzetesség alapján állítják össze a közös minősítésre a kollekciót. Így volt már bemutatója az Olaszrizling fajtának, a "vörösöknek", a Hungaricum szőlőfajtáknak, vagy épp tavaly a Pinot fajtacsalád régióban termő szőlőinek. 2010-ben a rendezési elv ismét egyedül az évjárat, a negyven bor mindegyike a régió tavalyi szüretéből kerül ki.
A borokat készítő termelők között egyaránt megtalálhatók a térség régóta elismert és az utóbbi években nevet szerzett szereplői.
A rendezvény bevezetőjeként az évjárat legfontosabb jellemzőit a bormustra egyik rendezője, dr. Májer János, a badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója foglalja össze az idén is, majd a résztvevők prof. dr. Kállay Miklós, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanárának a vezetésével, a termelők és más szakértők közreműködésével sorra végigkóstolják az összes bort.
A Tamási Áron Művelődési Központban 17 órakor kezdődő szakmai fórum most is a régióhoz és borokhoz illő vacsorával - vadpörkölt, töltött káposzta mangalicakolbásszal - zárul.
A bormustrára összeállított teljes kollekciót más információkkal együtt megtalálják a www.balatoniborregio.hu oldalon
bor, pince, borászat, szőlő, pálinka, párlat, hírek .. e-mail: tester@fw.hu
2010.03.12. 18:36
Végre, ittvannak a borSándorok... :-)
Címkék: badacsony bor bormustra
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://borhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr231834925
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.