Valaha a bort a szőlőben természetesen jelenlévő élesztők erjesztették meg és ez adta a bor jellegzetességét. Manapság a borászatban szelektált, un. fajélesztővel dolgoznak, melyet laboratóriumban szaporítanak, így biztosítva a megfelelő erjedési folyamatot és elkerülve a kellemetlen meglepetéseket. Ez a dolog jó oldala. De van hátránya is: az így előállított borok valamiféleképpen hasonlítanak egymásra, homologizálttá váltak. A Padova-i Egyetem Agrár-biotechnológiai Tanszékének kutatói a prosecco doc vidékének különböző részein található szőlőültetvényeken gyűjtötték a természetes, "vad" élesztő mintákat és ebből válogatták ki a legtipikusabb prosecco élesztőgombát. Az "igazi", tudományos szempontból a legtipikusabb Prosecco bor előállításának lényegi összetevőjét jelentő élesztőgomba fajta a Veneto Tartomány tulajdonát képezi, mivel a projektet teljes mértékben ők finanszírozták. A Tartomány innovációs ügynöksége révén megtette az első lépéseket a kutatók által kiválasztott élesztőcsalád szabadalmi oltalom alá helyezése érdekében. Dr. Hamar Balázs forrásom a http://www.agronaplo.hu/hirek/3080A Prosecco bor fajélesztőjének szelekciójáról és levédéséről|
A kutatási projekt a találó "Prosit" néven futott és a 2005. évi tartományi költségvetésből összesen 130ezer euró támogatást kapott. A tartomány gazdasági ügyekért és innovációért felelős minisztere azt nyilatkozta, hogy "ez az első példája annak a tartományi törekvésnek, hogy közforrások biotechnológiai és nanotechnológiai kutatásokba való befektetése szorosan kapcsolódjon a venetoi termelési struktúra igényeihez és szabadalmaztatható, versenyképes fejlődést biztosító eredményeket hozzon. Többet ér egy befektetés a kutatásba, mintha szétosztunk a vállalatok közt egy kis közpénzből nyújtott támogatást".
Ezen az eredményen úgy tűnik mások is felbuzdultak, mert a Padovai Egyetem kutatói már egy másik venetoi borfajta ("raboso") élesztőgombáját keresik, és a láthatáron megjelent a volt "tocai", új nevén "tai" is.
bor, pince, borászat, szőlő, pálinka, párlat, hírek .. e-mail: tester@fw.hu
2009.06.06. 09:42
A Prosecco bor fajélesztőjének szelekciójáról és levédéséről
Címkék: olaszország bor prosecco
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://borhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr941166958
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.