Varbó - A Varbói Nyugdíjasok Egyesülete Király Barnabásné Zsófika elnök kezdeményezésére szombaton megrendezte a nagy sikert aratott 1. Varbói Pincemajálist a Berek-oldalon.

Varbói Nyugdíjasok Egyesülete Király Barnabásné Zsófika elnök kezdeményezésére szombaton megrendezte a nagy sikert aratott 1. Varbói Pincemajálist a Berek-oldalon. A helyieken kívül a megye több nyugdíjas szervezete is részt vett az eseményen, összesen másfélszázan. Ugyanitt tartották a varbói önkormányzat támogatásával a nemzetközi borversenyt, melyen 39 bort neveztek be, köztük öt szlovákiait.

Amint azt az okleveleket kiállító Remenyik Robertinától megtudtuk: az Év borásza a miskolci Szabó Zoltán lett. A dr. Farkas Attila vezette zsűritől a csúcsbort a miskolciMészáros Andrásné benevezett bora érdemelte ki. A legjobb magyar fehér bor a sajószentpéteri Váradi Lászlóé, a legjobb külföldi bor pedig a szlovákiai Jablonovból érkezettPavol Hricz-é. A legjobb óbornak a varbói Lubai Józsefét találták, a legkiválóbb hazai ( azaz varbói) bor gazdája Hugli Tibor. Óriási eredménynek számít, hogy a 39 benevezett borból 7 kapta meg a nagyarany minősítést!

Tizennégy részesült arany, 9 ezüst, 6 bronz minősítésben, három pedig elismerésben. Valamennyiük oklevelet és serleget vehetett át. A zsűri elnöke értékelésében arra ösztönözte a helyi borászokat, hogy legyenek még kezdeményezőbbek, hiszen ez a vidék, a Pitypalattyvölgye az egyik legalkalmasabb terület a szőlőtermesztésre, mivel igen sok itt a napos órák száma és a talaj összetétele is kedvező.A varbói borverseny szervezésében jelentős érdemeket szerzett Remenyik Richárd önkormányzati képviselő és Üveges Géza polgármester.

Az 1. Varbói Pincemajálison egyébként képviseltette magát a szlovákiai testvértelepülés, Vlahóküldöttsége is, élén Jurej Kovacs polgármesterrel. A jó hangulatért sokat tett a Fortuna Táncstúdió varbói csoportja Berecz Tímea vezetésével és Lengyel Jánosné Erzsike, az Összefogás nyugdíjas szervezet szavalója, valamint Kovács Ferenc helyi lakos, aki a talpalávaló zenét szolgáltatta. Nem beszélve a varbói asszonyokról, akik a finom ételekről gondoskodtak. Venczel Sándor varbói nyugdíjas százezer forinttal járult hozzá, hogy a táncoslábú lányok gyönyörű ruhákban rophassák mindenki örömére a táncot.

forrásom a http://www.boon.hu/hirek/BORSOD-ABAUJ-ZEMPLEN/cikk/1-varboi-pincemajalis-remek-hangulatban/cn/haon-news-FCUWeb-20090509-0859153257