A borkóstolónak helyet adó tejfalui ház megtévesztő, ki gondolná egy narancssárga épületről, hogy több mint kétszáz éves pince rejlik alatta? Az épület alapjait 1746-ban fektették le, és azóta korhűen felújították, hogy a borral kapcsolatos rendezvényeknek hangulatos, méltó helyszíne legyen. Bartal László, az estet szervező Sambaza Kft. tulajdonosa vezetett körbe, mielőtt a fődegusztátor megérkezett volna. Megtudtuk, hogy a Somorja környéki kistermelők 34 borral neveztek be a versenyre, többségükben fehér nedűiket méretteték meg, csupán nyolc vörösbor volt terítéken. „A borverseny a kiskertészeknek köszönhetően a 80-as évektől vált hagyománnyá Somorján, ezt a szokást elevenítették fel 5-6 éve” – mesélte Bartal László, aki saját termelésű boraival – nagytermelőként – nem nevezett be, csupán lebonyolította a rendezvényt. A héttagú zsűritől külön kérte, hogy a szokásos értékelésen kívül – kinézet, illat, íz, azokon belül pedig tisztaság, szín, intenzitás, harmónia, ízhatás – bővebb kritikát is mondjanak, hogy a termelők okuljanak a visszajelzésekből, következésképpen pedig a környék borkedvelőinek asztalára minél ízletesebb, minőségi borok kerüljenek. Időközben a főkóstoló is megérkezett Dunaszerdahelyről. Bartalos Gyula, a hatezer tagot számláló Európai Borlovagrend tagja, akit tavaly negyedikként ütöttek borlovaggá a társaság fő székhelyén, Eisenstadtban. (Évente csupán húsz bortanácsosból és borbíróból válhat borlovag). Mivel a tejfalui borkóstoló eredményhirdetésére csak a márciusi hagyományos borbálon kerül sor, általánosságban kérdeztük őt a csallóközi szőlészetekről. „Tévhit, hogy a síkvidéken ne lehetne finomabbnál finomabb bort termelni. A Csallóközben 30-40 éve kezdtek el szőlőt telepíteni. Igaz, a síkvidék legnagyobb hátránya a lankásabb területekkel szemben, hogy a szőlőtőkék nincsenek védve az időjárás viszontagságaitól. Tény, hogy a fagy is sokszor okoz károkat. De a nyolcvanas években több dél-szlovákiai bor is nyert rangos megmérettetéseken, és azóta is helytállnak nemzetközi versenyeken a bortermelőink. Tavaly az egerszalóki Aranytőke versenyről is Somorjára került egy aranyérem” – vette védelmébe régióját Bartalos Gyula, akinek borlovagként nem elég lovag módjára viselkednie (nem illik lerészegednie, csúnyán beszélnie, segítenie kell másokat), hanem a bornak, és saját régiójának nagykövete is. A somorja-tejfalui kistermelők megmérettetése ugródeszkaként szolgál az április 18-án, Dunaszerdahelyen megrendezendő nemzetközi versenyhez. A Mundus 2009-nek 500 résztvevője lesz, és hatvantagú zsűri fogja kóstolgatni és értékelni a borokat. Nekünk, fogyasztóknak nem árt tehát odafigyelni a hasonló rendezvényekre, ha nem akarunk elveszni a különféle borok egyre gyarapodó választékának útvesztőjében… forrásom a http://ujszo.com/online/regio/2009/03/01/a-sikvideki-borok-vedelmebenA síkvidéki borok védelmében
bor, pince, borászat, szőlő, pálinka, párlat, hírek .. e-mail: tester@fw.hu
2009.03.02. 11:44
Borvélemények a szomszédból...
Címkék: szlovákia bor borverseny
Dunaszerdahely
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://borhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr14975084
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.