Földes - Ki gondolná, hogy az erjedéssel keletkezett szeszes italokat évezredek óta ismeri és kedveli az emberiség. Kevesen tudják: a lepárlás műveletét már a kelták is ismerték, és az is tény, hogy a borból desztillációval nyert italt 1250 körül már gyógyszerként alkalmazták a pestis ellen.

 pálinka: a napfény íze, a magyar föld ereje, a gyümölcs lelke egy kicsiny pohárba gyűjtve-vallották azok a termelők, akik bemutatták gyümölcs pálinkáikat a ma este Földesen második alkalommal megrendezett pálinkaminősítő versenyen.

 A Karácsony Sándor Általános Művelődési Központban megrendezett minősítő versenyre a Balásházy János Kertbarát kör meghívására harminc különböző gyümölcs pálinkát hoztak el minősíteni Földes termelői. A gyümölcstermelésben, pálinkafőzésben és jövedéki kérdésekben is járatos szakmai zsűri elsősorban a pálinkák minőségét vizsgálta. A tisztaság, az illat, a szín vizsgálata mellett a gyümölcs jellegét, ízének tisztaságát és a pálinka harmóniáját értékelték.

Pontozásos értékeléssel arany minősítést kapott Vigh Károly szilva, Szegi Imre szilva,Aranyi Gyula szilva, Horváth István szilva, törköly, Szörnyi László szilva és Tóth Lajosbarack pálinkája.

Ezüst minősítést kapott : Antós Albertné vegyes, Karácsony Attila móra-bora, Szatai László szilva, Nagy Imre szilva, Keresztúri István szilva, Tóth Zsigmondné szilva,Aranyi Gyula alma, Horváth István törköly és alma, Nagy Imre szilva pálinkája.

Bronz minősítésben részesült: Karácsony Attila bodza, Imre Sándor alma és törköly,Aranyi Gyula törköly, Nagy Imre szilva, Bíró Sándor alma, Faragó Sándor szilva pálinkája.

Preku Gyula, Preku Éva, Szathmári Sándor és Ványai Gusztáv összetételű minősítő zsűri döntése alapján az arany minősítést elért termelők képviselhetik Földes pálinka termelőit a Hajdú- Bihar megyében később megszervezésre kerülő minősítő versenyeken.

forrásom a http://www.haon.hu/hirek/Hajdu-Bihar/cikk/palinkakat-minosito-versenyt-rendeztek-foldesen/cn/news-20090125-09174800