Kistermelőknek is kötelező a törköly és seprő leadása
El kell számolniuk a borászoknak a borkészítés során keletkezett seprővel és törköllyel. Ez nem új dolog, az viszont igen, hogy a rendelet nem csak a nagy pincészetekre vonatkozik.Négy évvel ezelőtt, az uniós csatlakozást követően tették kötelezővé hazánkban is, hogy a borkészítés melléktermékét, a törkölyt és a seprőt valamelyik lepárlóüzemben le kell adni. A kunfehértói Aranykapu Zrt. kereskedelmi vezetője, Babós László elmondta, a változás lényege: továbbra is kötelező a melléktermékek leadása, de ezért már nem jár pénz a borászoknak. Az eddigi átvételi árat, a kilónkénti hét forintot már nem fizeti meg a lepárlóüzem, ehelyett csak a fuvardíjat kompenzálja. Ráadásul azt sem teljes egészében, csak az odaszállítást. Viszont nem mindenkire vonatkozik a kötelező lepárlás. A jogszabály szerint az évi huszonöt (régebben az alsó határ nyolcvan hektoliter volt) és ötszáz hektoliter bortermelésnél még választhat a borász, mit tesz a seprőjével: az irányított kivonást választja, vagy egy lepárlóüzembe szállítja.
|
Már a kistermelőknek is kötelező a seprő és törköly leadása |
Sidlovics Diánától, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának szakmai referense elmondta, a törkölyt takarmánykészítő üzemnek, vadászoknak, szervestrágyaként vagy szőlőmagolaj készítéshez is le lehet adni, de a leadásról igazolást kell kérni. A seprőt pedig égetőműnek, biogázkészítő üzemnek, borkősavkészítőnek vagy jobb híján szennyvíztelepnek lehet leadni, szintén igazolással.
Mind a seprőnél, mind a törkölynél az ellenőrzött kivonás egyben azt is jelenti, hogy hetvenkét órával a kivonás előtt ezt be kell jelenteni az Országos Borminősítő Intézethez. A bejelentésnek tartalmaznia kell: a bejelentő nevét, lakcímét, adóazonosító jelét vagy adószámát, egyszerűsített adóraktári számát, aláírását, a kivonási hely pontos megnevezését, a becsült mennyiséget és potenciális alkoholtartalmát, a kivonás tervezett módját és időpontját.
A kivonás tényét még azon a napon be kell jegyezni a pincekönyvbe. A pénzügyőrök ezt később ellenőrizhetik. Jelentős eltérés az eddigiektől az is, hogy már a huszonöt hektolitert meghaladó mennyiségben bort termelő pincészetekre is vonatkozik az említett szabályozás, mondta Sidlovics Diána. Akire a kötelező lepárlás vonatkozik (törkölynél ötezer hektoliter, seprőnél ötszáz hektoliter vagy annál több) annak nincs választási lehetősége. A lepárlóüzembe kell szállítania a mellékterméket. Az agrártárca közleményében hangsúlyozta, a törkölyt ki lehet juttatni a termőföldre, és ehhez nem kell kérni talajvédelmi hatósági engedélyt.
Az Országos Borminősítő Intézethez Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Borminősítési Igazgatóság, fax számuk: 06-1/212-4978, vagy e-mail:
bormin@t-online.hu.
Forrásom a
http://www.vallalkozoinegyed.hu/20081006/borasz_termelo_sepro_torkoly_kotelezo_leadas