Április elsején nyitott a Pécsi Borozó!
Már megint egy boros újság, mondhatják sokan, amikor rápillantanak a Pécsi Borozó első számára kedvenc vinotékájukban, éttermükben vagy ahol éppen először találkoznak lapunkkal. Akár a képernyőn keresztül. És igazuk van: már megint egy új boros újság, csakhogy nem ugyanolyan.
Minden tiszteletünk a témával foglalkozó szaklapoké, külföldön és idehaza egyaránt. Sokat olvastuk őket, sokat tanultunk tőlük (például a Wine Spectator pontozási rendszerét). Nem kívánunk mindent átfogó, a világ, az európai vagy akár a magyar piacot átölelő kiadványt létrehozni. Ilyen már van éppen elég. Hiszen akkor valóban csak egy lennénk a sok közül.
A Pécsi Borozó egy virtuális borozó, egy találkahely, ahol egymásra lelhetnek mindazok, akik kedvelik térségünk, a Pannon Borrégió borait, akik szeretnének többet tudni borászainkról, akik nyitottak új ízek, új gasztroélmények iránt. Nyomtatásban negyedévente, egyre bővülő terjedelemben és példányszámban jelenünk meg vinotékákban, éttermekben, kulturális csomópontokon.
Online naponta kínáljuk fel a lehetőséget: ismerkedjünk meg mindazzal, amit ez a pannon térség kínál, beszéljünk róla, írjunk róla, adjuk tovább. Legyen az kiváló bor, remekül elkészített sajt, vagy egy különleges élményt nyújtó étterem. Legyünk hírmondók valahányan! Mi ezt vállaljuk fel.
Lapunk struktúrájában a legnagyobb helyet és szerepet a Pannon Borrégió kapja, és a négy ide tartozó borvidék: Pécs, Szekszárd, Tolna és Villány. Tudósítunk az itteni eseményekről, borversenyekről, díjakról, gasztronómiai rendezvényekről. Bemutatjuk az ismerős borok eddig sokaknak ismeretlen vagy kevésbé ismert készítőit, aktualitások kapcsán látogatunk el éttermekbe, pincészetekbe, hogy a hátteret is bemutathassuk. A Mustrában mindig az újdonságokat, a nemrégiben piacra került borokat mutatjuk be, a beküldött mintákból természetesen csak a legjobbakat, amelyeket tiszta szívből tudunk ajánlani.
Emellett mindig van két tematikus tesztünk is, ahol rangos zsűri értékeli a borokat. A tesztek vaktesztek, azaz a bírálók nem ismerik a megkóstolt borsort, úgy véleményezik őket. Itt is csak a legjobbak kerülnek be a lapba, valamint a netes kóstolási adatbázisunkba.
A Pécs Európa Kulturális Fővárosa 2010 programban megfogalmazott Déli Kulturális Övezet a mi értelmezésünkben Déli Borkulturális Övezet. Kitekintéseinkben Olaszországtól és Ausztriától, Szlovénián, Horvátországon és Szerbián át Romániáig mutatunk be borászokat, borvidékeket, éttermeket, séfeket, ételeket. És minden számunkban érkeznek majd vendégek is hozzánk, első számunk nagytesztjein Damir Fabijanić, a horvát Iće & piće gasztromagazin főszerkesztője értékelte velünk együtt a borokat.
Szerkesztőségünk elsősorban fiatal pécsi borértő és borszerető újságírókból áll, akiknek szívügye a térség borászata, gasztronómiai kultúrája. Nem feltétlenül a borszakmából érkeztünk, habár vannak köztünk mindenféle iskolákkal, papírokkal, tapasztalatokkal is rendelkezők. Nem ezt tartjuk fontosnak, sokkal inkább azt a nyitottságot, érdeklődést, tiszteletet, amit mi a magunkénak vallunk, amikor a régiónkról beszélünk.
Nyomtatott verzióban legközelebb június első hetében jelenünk meg, nyári borokat és ételeket kínálunk majd akkor: borokat utazáshoz, vízpart mellé, ahogy izgalmas úticélokat is, de bemutatunk újabb ismerős-ismeretlen borászokat, tudósítunk a borrégió eseményeiről…
Addig is a Pécsi Borozó online követi a borrégió eseményeit, közzétesszük a borversenyek eredményeit, bemutatunk jónéhány borászatot és éttermet, kísérletezünk receptekkel és kóstolunk borokat. Írunk objektíven híreket és mondunk szubjektíven véleményeket. A Pécsi Borozó alapjában véve blogszerűen működik, egy folyamatos fejlesztés alatt álló boradatbázissal megtámogatva.
Bízunk benne, hogy Olvasóink megkedvelik majd a Pécsi Borozót nyomtatva és interneten is. Természetesen számítunk olvasóink hozzászólásaira, kommentjeire, értékelésére. Kattintsanak ránk naponta!
Kapcsolódó weboldal