Agynyűvő bor
Az Alcohol and Alcoholism című tanulmány szerint, amit pszichiáterek állítottak össze, a bor jobban rongálja az agyat, mint a sör. Különösen befolyásolja az alkohol az agynak a hippokampusz részét, amely a memóriáért, a tanulási képességért és a térbeli koordinációért felelős. Ez a felfedezés azért is nagyon fontos, mert eddig sokan abban a hitben éltek, hogy a bor egészséges, természetesen kis mértékben, de ez a teória megdőlni látszik az adatok szerint. A tanulmány alapjául egészséges és alkoholista embereket hasonlítottak össze, ezeket pedig sör- és borivókra osztották. Az alkoholistáknak némely esetben akár tíz százalékkal is kisebb volt a hippokampuszuk, mint az egészségeseknek. Az összehasonlítás eredménye az lett, hogy hippokampusz – ami folyadék - a sörivóknál 3,4ml, a röviditalokat fogyasztóknál 2,9 ml és borfogyasztóknál volt a legkisebb, csak 2,8 ml. Mivel a hippokampusz nélkülözhetetlen szerepet játszik összetett információk, események memorizálásában és számos idegrendszeri megbetegedés – mint az Alzheimer-szindróma - elsőként a hippokampuszban okoz elváltozásokat. Ezek miatt a neurológiai kutatások egyik kedvenc témája.
forrásom a http://cotcot.hu/024/cikk/agynyuvo-bor