Aszú frissen erjedve
Alkonyi László, eletstilus@hetivalasz.hu
Sárgabarackos desszerthez mi mást is ajánlhatnánk, mint tokaji aszút - de abból sem akármilyet. Akik most azt várják, hogy konkrét termelőt fogunk megnevezni ajánlásként, azok bizonyosan csalatkozni fognak. Borászt ugyanis nem, csak évjáratot adhatunk meg, azt is formabontó módon.
Ha aszút szeretnénk párosítani egy sárgabarackos pudinghoz, akkor desszertünkre kizárólag novembertől februárig fájjon a fogunk, hiszen tokajiból a frissen erjesztett, legújabb évjáratot ajánljuk a figyelmükbe - jelen esetben a 2007-est.
Erősebb aszús évjáratokban a frissen erjesztett aszúknak - főként Mád és Erdőbénye környékén - olyan kajszis illata és íze van, hogy az az érzésünk támadhat: a pinceházban nem aszút erjesztettek, hanem baracklevárt főztek. (Érdekesség, hogy száraz furmintoknál viszont az őszibarack jelenik meg előszeretettel.) Érdemes hát útra kelni és szétnézni, néhány jobb nevű birtokra ellátogatni, hátha sikerül kikönyörögni egy-egy liter frissen erjedt aszút.
Nem lesz könnyű dolog, de ha sikerrel járnak, belekóstolhatnak a szezonális borivás gyönyöreibe. Olyan ízkavalkáddal ismerkedhetnek meg, amivel másképpen nincs módjuk. Amire az aszúk kétéves hordós és egyesztendei palackos érlelés után a piacra jutnak, az erjedésből származó aromák 80-90 százaléka eltűnik belőlük.
Vágjanak hát neki az útnak, és látogassanak el Tokaj-Hegyaljára! Ha nem sikerül friss aszút szerezniük, akkor sem fognak szomorkodni, olyan gyönyörű a vidék.
forrásom a hetivalasz.hu
Erősebb aszús évjáratokban a frissen erjesztett aszúknak - főként Mád és Erdőbénye környékén - olyan kajszis illata és íze van, hogy az az érzésünk támadhat: a pinceházban nem aszút erjesztettek, hanem baracklevárt főztek. (Érdekesség, hogy száraz furmintoknál viszont az őszibarack jelenik meg előszeretettel.) Érdemes hát útra kelni és szétnézni, néhány jobb nevű birtokra ellátogatni, hátha sikerül kikönyörögni egy-egy liter frissen erjedt aszút.
Nem lesz könnyű dolog, de ha sikerrel járnak, belekóstolhatnak a szezonális borivás gyönyöreibe. Olyan ízkavalkáddal ismerkedhetnek meg, amivel másképpen nincs módjuk. Amire az aszúk kétéves hordós és egyesztendei palackos érlelés után a piacra jutnak, az erjedésből származó aromák 80-90 százaléka eltűnik belőlük.
Vágjanak hát neki az útnak, és látogassanak el Tokaj-Hegyaljára! Ha nem sikerül friss aszút szerezniük, akkor sem fognak szomorkodni, olyan gyönyörű a vidék.
forrásom a hetivalasz.hu