Az ízlelés szerve, organum gustus
Az ízlelés szervének végkészüléke, a nyelv, gomba-, körülárkolt és leveles szemölcseinek nyálkahártyájában, valamint helyenként az ínyvitorla, a garat és a gégefedő nyálkahártyájában foglal helyet. A fejlődés során a hámsejtek egy kis csoportja magas hengerhámmá válik, apicalis felületén merev szőröcskék fejlődnek, miközben a szomszédos hámsejtek donga alakú támasztósejtekként körülfogják őket, és az ízlelőbimbókat, caliculi gustatori (gemma gustatoria), hozzák létre.
Az ízlelőbimbó szerkezete
541. ábra - Az ízlelőbimbó szerkezete
Az ízlelőbimbók a hámban világos színük alapján jól látható, hagyma alakú képletek. Vaskos narancsszelet alakú támasztósejtekből és azok között szorosan egymáshoz fekvő, karcsú neuroepithel sejtekből áll. Az érzéki hámsejtek közepe orsó alakú, benne a mag helyeződik. Pálcika alakú, spirális nyúlványának szabad végén vékony, merev stereociliumok vannak. Alapjukhoz a n. glossopharyhgeus, a chorda tympani (VII.) és a n. vagus rostjai térnek. A támasztósejtek a szőrsejtek fölé borulnak, és az ízlelőbimbó fölött kicsi üreget alakítanak ki, amelyből kis nyílás, porus gustatorius, vezet a hám külső felületére. A nyálban oldódó ízanyagok a póruson át jutnak a szőrsejtek felületére. Az ingerületet továbbító rostok a nyelv elülső kétharmadából a chorda tympanin át a ganglion geniculiba (VII.), a nyelv hátulsó egyharmadából pedig a n. glossopharyngeus r. lingualisán át a ggl. petrosum distaléba (IX.) jutnak. Itt átkapcsolódva, a ganglionokból eredő centrális rostokon át a nyúltvelő ízlelőmagjában, nucleus tractus solitariiban, végződnek.
A receptor hámsejtek négyféle ízt érzékelnek: savanyút, sósat, édeset és keserűt. Az édes és a sós íz a nyelv hegyén, a savanyú és a keserű a nyelv gyökerén levő receptorok útján jut az agyvelőbe. Az ízérző reflexek révén háziállataink a táplálékfelvételhez, az emésztéshez szükséges nedvek termelését reflexes úton is szabályozzák.
Az ízlelés receptorai az elemi szájgödör ectodermájából differenciálódnak. A fejlődő nyelv gomba alakú, körülárkolt és leveles szemölcseinek barázdáiban levő nyálkahártya tartalmazza a már kialakult ízlelőbimbókat. Fejlődik azonban ízlelőbimbó a garat, a gégefedő, az ínyvitorla és a nyelvgyökér endodermalis eredetű hámsejtjei között is.
bor, pince, borászat, szőlő, pálinka, párlat, hírek .. e-mail: tester@fw.hu
2007.11.11. 12:31
Ismétlés: A nyelv, mint az ízlelés szerve, azaz az organum gustus + videó
Címkék: videó nyelv ismétlés borkostolás ízlelés
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://borhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr32225154
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.