Balla Géza pincészete - Ménes-i borvidék
Csúcs kategóriás borászattal ismerkedtünk meg az elmúlt 1-2 évben a Partium-hoz tartozó Arad Hegyalja-ként is emlegetett ménesi borvidéken.
Aradtól 24 km-re keletre, a Nyugati Középhegység lábánál fekvő dombokon - ahol a szomorú emlékű Világos helység is található – bukkantunk rá Balla Géza borászatára Opálos-on. 5 km-re innen taláható a katolikus Mária Radna kolostor mely pár éve bazilikai rangra emelkedett, nem messze pedig a Solymos vára mely kötelező kirándulóhely az ide látogatónak.
Ezen a borvidéken készítették már 1744-től a híres vörös aszut, kadarka szőlőből. Ez a különlegesség most is megtalálható az Opálos-i pincészetben egy szamorodni eljárással készített vörös desszertbor formájában Kadarisszima név alatt. Az 55 hektáron gazdálkodó Balla Géza méltó képviselője a hagyományoknak melyben az egyedi mikroklíma és a helyi talaj-adottságok is segítenek.
A Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és természetesen Kadarka szőlőből előállított vörösborokat nagy tölgyfa- (ászok) és barrique hordókban érlelik, míg a fehér szőlőfajtákból – Olaszrizling, Tramini, Szürkebarát, Sauvignon Blanc, Királyleányka – hűtött erjesztéssel kiváló fehérborokat készítenek. Egyedi a borok kiszerelése is mivel a palackokat nem címkézik hanem rusztikus módon csomagolják (a feliratok erre kerülnek), a ledugaszolt palackokat pedig viasszal pecsételik le.
Az 5000 hl kapacitású pincében autentikus környezetben kóstolhatjuk végig a kitűnő évjáratokat egy bográcsos vacsora mellett. Románia EU csatlakozása után megnyílt az út az egyszerűbb szállításra így a Balla Géza féle ménesi borokat március végétől a Monte Christo ínyenc borkóstolóban is bárki megkóstolhatja illetve beszerezheti.
forrásom a vom.hu