Győztes biobor
Az elmúlt hetekben rendezték meg a budapesti Magyar Borok Házában a bioborok versenyét. A ma még mindig kuriózumnak számító nedûk között alföldit is kóstolhattak a neves szakemberekbõl álló bírák.
Filus János neve már régen ismerõsen cseng a borásztársadalomban. Mindenki tudja, hogy a kiskõrösi Petõfi gimnázium és szakközépiskola pedagógusa, nem csak a vincellértanulók szakmai felkészültségét biztosítja magas színvonalon, de kiváló biobor termelõ is. Negyvenkét biobor között indult a kaskantyúi, õsi Arany Sárfehér, amit hagyományos körülmények között is igen nehéz megtermelni, nemhogy biokertészetben.
Nagy dicsõséget szerzett a Kunsági Borvidéknek a pompás ital, hiszen a húsz pontos bírálati rendszerben a legmagasabb pontszámmal lett aranyérmes a termelõi kategóiában. Sõt mi több, még a különdíjat is ez a 2006-os évjáratú bor kapta. A térség másik büszkesége, hogy mint szövetkezeti Pincészet, az Izsáki Helibor Kft. is aranyos biobort mutatott be a fõvárosban, a chardonnay azonban nem a Kunsági Borvidéken termett, hanem Ostoroson.
Egy lépéssel ismét közelebb kerültünk ahhoz, hogy a nekik járó méltó elismerést és helyet kapják a kunsági borok.
Forrásom a Régió Napló Supka Éva