Ezer Heves megyei gazdálkodó, szőlő-, gyümölcstulajdonos eshet el az agrártámogatásoktól a következő években, mert megművelt földjük mérete nem éri el az egy hektárt. A Földművelésügyi Minisztériumtól (FM) kapott tájékoztatás szerint a szántóföldi növénytermesztés és a legelőgazdálkodás területén az egységes területalapú támogatás (SAPS) igénybevételének 2004 óta feltétele az egy hektáros terület megléte, a szőlő- és gyümölcsültetvények esetében 0,3 hektár volt az alsó határ.

A 2015-től alkalmazandó uniós szabályozás értelmében a SAPS támogatás igénybevételéhez egységesen szükséges a minimum egy hektár támogatható terület. Ez az országban közel hétezer egy hektár alatt gazdálkodó szőlő- és gyümölcstermelőt érint. Székely Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves Megyei Területi Szervének elnöke szerint a Heves megyében területalapú támogatást igénylő hétezer gazdálkodó közül ezren eshetnek el a pénztől, az ő birtokaik mérete marad el az egyhektáros limittől.

– Az ő számukra is létezik azonban megoldás, hogy a rendszerben maradjanak. Az egyik, hogy termőföldet vásárolnak, amellyel gazdaságuk mérete meghaladja majd az egy hektárt. De a kisgazdaságok egyszerűsített támogatási konstrukciója keretében kaphatnak továbbra is pénzt, amennyiben megállapodnak más gazdálkodókkal. Ha két rokon fog össze, akkor az egyik öt évre bérbe adja a földet a másikuknak, s bejelentik a földhasználatot, a kapott támogatáson pedig arányosan osztoznak. Az így kapott összeg minimum 500 euró, jóval több, mint amennyi a területalapú támogatás tavalyi 60 ezer forintos összege volt például tavaly – említett megoldásokat Székely Zoltán, hozzátéve, hogy a konstrukciókkal kapcsolatban a falugazdászok több információval tudnak szolgálni.

– Az egyesületi tagokat érzékenyen érinti a változás, hiszen csupán néhány embernek van más földje is a barackoson kívül. Eddig a támogatást is fölhasználtuk a fejlesztésekhez, a művelési költségekhez, most nemcsak, hogy a pénztől esünk el, de még plusz összeget kell befizetniük a tagoknak – jelezte Nagy Miklós, az Egri Kajszibarack Termelők Egyesületének elnöke. Elmondta, ő is elesik a támogatástól, hiszen neki 3-4000 négyzetméter barackosa van, feleségének pedig 3000 négyzetméter szőlője. Eddig jól jött az évi 15-18 ezer forintnyi támogatás, ami legalább biztos bevételt jelentett, ha az időjárás nem is fogadta mindig kegyeibe a gyümölcstermelőket.

Pál Sándor, az egri hegyközség elnöke szerint még az új szabály nem ment át a köztudatba, ezért nem találkozott tömeges felzúdulással. Sokan gazdálkodnak 0,3-0,5 hektáron, főleg, akik munka, vagy nyugdíj mellett művelik szőlőjüket, számukra lesz érvágás, hogy elesnek a támogatástól. A hegyközség annyiban tud segíteni, hogy valaki területet vásároljon, hogy a hirdetőtábláján közzé teszi, ki az, aki adna, vagy venne szőlőt.

A kisgazdaságok egyszerűsített támogatási konstrukciója minden közvetlen kifizetést helyettesít. A támogatás éves mértéke 500-1250 euró lesz, figyelembe véve, hogy a kérelmező az alaptámogatási rendszerben mely jogcímeken és mekkora támogatásra lenne jogosult. Akik a normál rendszerben kevesebb mint 500 eurót kapnának, azok támogatását 500 euróra felkerekítik. Az így kalkulált támogatást egy összegben kapják meg a gazdák, és amíg az egyszerűsített rendszerben részt vesznek, ezt folyósítják számukra függetlenül attól, hogy esetleg állatállományuk, amire kötött támogatást kaptak, csökken.

forrásom a http://www.agroinform.com/palyazatok/sok-kisgazdasag-eshet-el-a-tamogatastol-21563