Kísérlettel óvják meg a haláltól az ősi magyar fajtát
Villányiak és szekszárdiak kóstoltak együtt
szerző: Budavári Kata
Takler, Mészáros, Módos, Wunderlich és a Vylyantól Ipacs Szabó István, szóval szekszárdi és villányi borászok kóstolták a kadarka kísérlet eddigi eredményeit ma a Heimann Családi Birtokon. Ráadásul gyönyörű és karakteres, egymástól eltérő borokat.
A tömegtermelés majdnem a kadarka halálához vezetett Majer Sándor kanadai borász szerint, ám az úgynevezett hungarikum klónszelekció, azaz a törekvés a minőségi bortermesztésre megállíthatja ezt a folyamatot.
Kozma Pál, a Pécsi Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet igazgatója elmondta, Ladics Károly százéves ültetvényéből, mely megőrizte formagazdagságát, hatvanhét anyatőkét választottak ki. A tíz évig tartó kísérlet azért is érdekes, mert először vizsgálják, miként viszonyul egymáshoz a kadarka és a modern technológia.
Kozma Pál szerint ugyanakkor öröm látni azt is, hogy a szekszárdi borászok alkotó közösségként tevékenykednek. A jelenlévők véleménye az volt, hogy állami szintű összefogásra és egységes marketingre volna szükség a külpiacokon, ugyanakkor a kadarka esetében elsősorban az itteni borfogyasztókra kell alapozni.
Ladics Károly, öreg tőkés kadarkás, de Ipacs Szabó István a Vylyan főborásza is kellemes meglepetéséről számolt be a kóstolt italok okán. Utóbbi elmondta, a villányi borászatnak jelenleg négy hektáron harmincezer tőke kadarkája van a fűszeres fajtából. Jelenleg ebből háromszáz átoltott tőkéjük van, de a kadarkát tekintve a legmagasabb minőség eléréséhez ennél jóval többre lenne szükség, ezért is fogadták el Heimann Zoltán meghívását.
Együtt kóstolták a kadarka kísérlet eredményét a szekszárdi és villányi borászok Fotó: Kiss Albert
forrásom a http://www.teol.hu/index.php?apps=cikk&cikk=133544