Forrás: STOP/Kakukk.ro
Miért koccintunk szilveszterkor éppen pezsgővel?
Kapcsolódó cikkek
Kimondottan szerencsétlenséget hoz ha valaki szilveszteri vacsoraként szárnyast vagy lábasjószágot fogyaszt. A hiedelem úgy tartja, hogy a baromfi hátrafelé kapar, így elkaparja a szerencsét, míg a lábasjószág hátrafelé rúg így elriaszthatja a következő év sikereit. A szilveszteri menü mindenképpen malacsült legyen, a disznó előre túr orrával, kifordítja a szerencsét. Szemes termékeket is ajánlatos fogyasztani, pénzt hoz a házhoz.
Újév napján szerencsét hoz ha elsőként férfit látunk, ha nővel találkozunk az szerencsétlenséget hoz. Úgy tartják aki újév napján hideg vízben mosakszik egész évben egészséges lesz.
Szilveszterkor csakis gazdagságot hozó italt fogyasszunk. Erre más nem is alkalmasabb mint a pezsgő. Kezdetekben a pezsgő csak az elit osztály által volt hozzájutható. Elsőként az 1600-as években készítettek pezsgőt, Dom Perignon francia szerzetes bórból véletlenül pezsgőt készített. A rákövetkező években külön üvegekben erjesztették a pezsgőt, egy-egy üveg pezsgő elkészítése évekbe tellett. A legtöbb üveg a készítés alatt felrobban, ezért is volt csak a nemesek kiváltsága pezsgőt fogyasztani.
Nagy mennyiségű pezsgő gyártásáról az 1850-es évekről maradtak fent írásos jegyzetek. Napjainkban bárki hozzájuthat egy-egy üveg pezsgőhöz, ám a pezsgő ennek ellenére megtartotta előkelő jellegét.
Ha újévben pezsgőt iszunk gazdag, úri évünk lesz.