Régióbor: nemcsak PH-érték
BÍRÁLAT Nemes nedűk között győzött a lellei Bujdosó cuvé
Negyvennégy szép bort megkóstolni: munka. Nem mondom, a munkák között az elviselhetők közül való, de azért komoly megpróbáltatás. És van egy nagy tapasztalata: igaz a szlogen, Dél-Dunántúlnak tényleg íze van.
Stílszerűen dőlt betűkkel kellene folytatnom, hiszen az első dél-dunántúli borbírálat társadalmi zsűrijének tagjaként elsajátítottam negyvennégy kortyot ebből a szép régióból. De ezt a munkát hideg fejjel szabad végezni – de ettől még remek hangulatban –, így a betűk is állva maradtak. És ezúttal állva maradt Baranya is: két kiváló borvidéke közül sem a villányi, sem a siklósi nem kapott elismerést.
Negyvennégy 2000-2007 közötti évjáratú terméket neveztek három megye pincészetei a Dél-Dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság (DRIB) által először meghirdetett bírálatára Pécsen. A vörösborok legfeljebb 2500, a fehérek 1500 forintot kóstálhattak, nem voltak tehát borlegendák, drága kuriózumok. De a minőség ezen az áron is elérhető.
Sárdi Árpád, a bizottság elnöke elmondta: a nyertes nedűk a régió kiemelt turisztikai eseményein is megkülönböztetett figyelmet kapnak majd. Így lesz ez a regionális turisztikai bálon is, amit ezúttal Somogy rendez jövő év februárjában.
– Kevés régió büszkélkedhet olyan gazdag borászati kultúrával, mint Dél-Dunántúl, és ezt az adottságot hatékonyan ki kell használnunk – mondta Sárdi Árpád. – Így jövőre is megrendezzük a bírálatot, hogy egyre komolyabb kiállítású borokat adhassunk a hozzánk érkező vendégek kezébe.
A kiválasztást a Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Szövetség szervezte. Szabó Géza elnök, egyetemi docens pazar munkát végzett. Ezt mutatja, hogy a 18 fehér és 26 vörösbor nagy részéről elismerően nyilatkozott az öttagú szakmai és a tizenhárom tagú társadalmi zsűri. Ráadásul a véleményük is egyezett.
A szakmát többek között Urbán András mérnök-közgazdász neve fémjelezte. A borszakértők szövetségének elnöke elismerően szólt Dél-Dunántúl nedűiről. Majd végül megivott két pohár sört. A kérdő tekintetekre tudományosan felelt: a bor PH-ja csak 3,2 körül van, míg a söré 3,8, és ez közelebb van a gyomor PH-értékéhez.
Ezért érdemes holtig tanulni.
forrásom a sonline.hu
( Az egészet csak az árnyékoloja be, hogy a szervezőknek (Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Szövetség) küldött e-mailra - szerettük volna pontosan megjelölni az időpontot, és a helyet, ahová a mintákat le lehet adni - senki sem válaszolt. Lehet, hogy zártkörű borverseny volt? W.T.E. )