Különleges, érdekes bor került kóstolópoharunkba. A Penfolds művek egyik ügyeletes kedvence és sikerbora, a Koonunga Hill Chardonnay, a 2006-os évjáratból. Mivel a hazai borászok az utóbbi idők legjobb évjárataként emlegetik, kíváncsiak voltunk, mit tudott ez az év a glóbusz másik felén Penfolds név mögött Christopher Rawson Penfoldot kell keresnünk, aki a XIX. század első felében orvos volt Angliában. Praxisát rendhagyó módon folytatta, ugyanis szenvedélyes amatőr szőlészként gyakorta írt fel betegeinek jófajta borocskát egy-egy húzósabb gyógyszer helyett. Érthető módon nagy népszerűségnek örvendett a mindenféle nyavalyában szenvedő páciensek körében, akik egymásnak adták a kilincset a rendelőben. Christopher Rawson Penfold egyszer csak gondolt egyet, és feleségével együtt kivándorolt Ausztráliába, ahol Franciaországból szerzett szőlővesszőket ültetett, és megszállottan folytatta a borászkodást. Az ausztrál páciensek ugyanolyan hálás betegeknek bizonyultak, mint az óvilágban maradtak. Amikor 1870-ben meghalt, először felesége vitte tovább az üzletet, majd a leszármazottai folytatták a jövedelmező borászkodást, olyannyira, hogy hamarosan a kenguruk mellett a Penfolds-borok is az ausztrál identitás részévé váltak. Manapság állítólag minden második eladott borospalackon a Penfolds márkanév díszeleg. Aktuális borunk alapanyagát több Penfolds-területről szüretelték egybe: Adelaide Hills, Barossa Valley, Padthaway. Hat hónapig érlelték korábban már használt égetett új fahordókban. A bort Peter Gago, a Penfolds nagy hírnévnek örvendő borásza jegyzi. Az őszibaracktól a vaníliafagylaltig sokfajta aroma találkozik benne: illatában friss, fehér húsú gyümölcsök birkóznak érettebb, telt, sárgadinnyés, ananászos, citrusos aromákkal. Ízben citrusosan indul (lime, grapefruit), a korty vége azonban már édeskés-savas, vaníliás finissel, amelyet a tölgyfahordó ad a bornak. Divatos, trendi, szószátyár, pletykás, egyszóval: tanulóbor. Kizárólag kezdőknek és azoknak, akik úgy maradtak. Az ausztrálok odáig vannak meg vissza, amikor ezt a bort kóstolják. Állítólag Ausztrália legjobb fehérborát forgatjuk a poharunkban. Ízlések és pofonok. Nekünk túl édes, behízelgő, "borszerűtlen". Ezért ajánljuk elsősorban kezdőknek, akik még csak ismerkednek azzal, mit is jelent a bor. Jól behűtve érdemes kínálni a nyári estéken, baráti trécselésekhez. Ha ételt szeretnénk találni hozzá, mindenképpen a halakra szavazunk, elsősorban fogasra, amit valami édes-savanyú szósszal körítsünk, esetleg párolt gyümölccsel. Egy párolt körte például tökéletesen megállja mellette a helyét. forrásom a Deluxe Magazin |
bor, pince, borászat, szőlő, pálinka, párlat, hírek .. e-mail: tester@fw.hu
2007.08.08. 19:46
A 7 bora a deluxe szerint - 2007.08.08.
Címkék: bor penfolds borbemutató deluxe magazin
A hét bora: Penfolds Koonunga Hill Chardonnay 2006
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://borhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr92135463
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.