Angol chardonnay, lengyel aszú?
Angol chardonnay, Kanadai muskotály, lengyel aszú? A globális felmelegedés észak felé tolhatja a szőlőültetvényeket – vélik a szakemberek. Ezt egyelőre még semmi nem bizonyítja.
Már vannak olyan próbálkozások, hogy francia szőlősgazdák Angliában telepítenek szőlőt, de úgy tűnik, hogy Anglia vagy Lengyelország szőlőterülete nem fog néhány éven belül növekedni – mondja Sidlovits Diana a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának referense. Ő úgy látja, hogy 50-100 év múlva növekedhet annyira a hőmérséklet, hogy az északabbi területeken is érdemes legyen szőlőt termeszteni.
Egyébként a változó éghajlatra egy olyan magyar adatbázisból is lehet következtetni, amelyben több kétszázhatvan évre visszamenőleg összegyűjtötték, mikor fakadtak ki a szőlőrügyek. Az idei év nagyjából a 2000-es évnek felel meg.
Az unió bürokratái már tényként kezelik a felmelegedést, és részben erre hivatkozva meg akarják tiltani a must cukrozását. Ha ez megvalósul, végleg versenyképtelen lesz a magyar tömegbor. Az egyik érv a cukor használatának eltörlésére épp az éghajlat melegedése, hogy elegendő cukor termelődik a szőlőben. Ugyanakkor a termelők ezt egyelőre még nem tapasztalják. Magyarországon majdnem minden évben növelni kell cukorral az alkoholtartalmat a tömegboroknál, hogy az megfelelő szintű legyen – állítják a szakértők. Az uniós borreform vitája a jövő héten kezdődik Brüsszelben.
forrásom a radio.hu
bor, pince, borászat, szőlő, pálinka, párlat, hírek .. e-mail: tester@fw.hu
2007.07.07. 13:56
A nemzetközi helyzet egyre fokozódik :-) - 2007.07.07.
Címkék: chardonnay bor klíma aszu
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://borhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr46113501
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.